Stående maskor

En stående maska är ett väldigt bra sätt att påbörja ett varv eller en rad som ska ha en annan färg än varvet innan. En vanlig början är att göra en luftmaskkedja som räknas som första maskan men om man istället gör en stående maska så ser första maskan likadan ut som resterande maskor. Tillsammans med en osynlig avslutning blir det omöjligt att se vart skarven på varvet är!

Det går att göra alla olika sorters maskor stående men här nedan kommer jag visa hur du gör en fast maska och en stolpe.

Stående fast maska

Börja med att göra en ögla på virknålen (bild 1). Stick in virknålen i maskan som du ska börja virka i (bild 2).  Lägg garnet om virknålen och dra igenom maskan (bild 3). Lägg garnet om nålen och dra igenom båda öglorna och din stående fasta maska är klar (bild 4).  Nu kan du fortsätta med resten av maskorna på varvet/raden (bild 5).

 

Stående stolpe

Börja med att göra en ögla på virknålen (bild 1).  Lägg garnet om virknålen och håll det på plats med fingret så att det inte snurrar upp sig (bild 2). Stick in virknålen i maskan som du ska börja virka i (bild 3).  Lägg garnet om virknålen och dra igenom maskan (bild 4). Lägg garnet om virknålen och dra igenom de första två öglorna. Lägg garnet om virknålen och dra igenom de sista två öglorna. Din stående stolpe är klar (bild 5).  Nu kan du fortsätta med resten av maskorna på varvet/raden (bild 5).

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s